top of page

NIEUWS

Hieronder lees je het laatste nieuws over Anne, haar voorstellingen en meer. 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je dan op de nieuwsbrief en volg Anne op instagram.

nieuwspagina.jpg
annezandvoort.png

ANNES EERSTE COLUMN IN LE CHAMPION

24 mei 2023

Met ruim 250.000 evenementdeelnemers per jaar en 16.000 leden is Le Champion een van de grootste sportverenigingen van Nederland. 

Anne liep dit voorjaar niet alleen de Zandvoort Circuit Run, ze schreef er ook een column over. En dat column is terug te lezen in het 'Le Champion Magazine' van dit kwartaal. 

Nog geen lid van Le Champion maar wel het column lezen? Dat kan hier.

dreamteam-aankondiging-vierkant-6436bf5cc12d8_edited.jpg

ANNE ONDERDEEL VAN HET RUNNERS WORLD DREAM TEAM 2023

13 april 2023

Ieder jaar selecteert het grootste hardloopmagazine van Nederland, Runners’ World, vier mensen voor haar “Dream team”, een selectie fanatieke hardlopers. Gedurende een half jaar wordt het viertal getraind door Rob Veer, auteur en trainer van topatleten. Daarnaast wordt het team door Brooks ondersteund met kleding en schoenen. Runner's World volgt de lopers op de voet richting de ASML Eindhoven Marathon op 8 oktober!

Anne: ik vind het een ontzettende eer hiervoor geselecteerd te zijn! Ik loop pas twee jaar, maar ben totaal verslingerd geraakt aan hardlopen en deel zijn van dit Dream Team is een hele toffe impuls aan het lopen. Ik kijk ernaar uit om op 8 oktober onder de 3:30 te duiken en me zo te kwalificeren voor (de loting van) Boston, maar ik kijk er ook enorm naar uit om samen met Rob en met mn teamgenoten Imelda, Joël en Jörgen te gaan knallen en samen heel erg te gaan genieten van waar we van houden: lopen!

 

 

Je kunt het Runner's World Dreamteam Powered by Brooks volgen op Anne’s Instagram @ratsanne of die van @runnersworldnl en via het magazine en de website van Runners World.

IMG_5178.jpg

ANNE PRESENTEERT OP IDDF-FESTIVAL  

30 mei 2022

Vrijdag 3 en zaterdag 4 juni presenteert Anne het International Dutch Distillers Festival "IDDF In Concert". Met optredens van onder andere BLØF, Waylon, Danny Vera en DI-RECT.


De organisatie van het IDDF: "Anne is onze favoriete import-Schiedammers: het perfecte voorbeeld van een Schiedammer die niet in Schiedam is geboren, maar er is komen wonen omdat ze verliefd werd op de stad. En dat begrijpen wij natuurlijk als geen ander! Wij zijn heel blij dat we haar op ons podium mogen verwelkomen!"

Info en tickets via https://iddf.nl/tickets/ 

 

visual oorlog_edited.jpg

SUCCESVOORSTELLING OORLOG KEERT TERUG

17 mei 2022

Vanaf juni 2022 speelt Anne opnieuw de monoloog OORLOG. Vanaf juni gaat Anne op tournee langs scholen en theaterzalen. De eerste voorstellingen zijn besloten maar zodra de voorstelling in het theater te zien is, maken we dat hier bekend!

 

Eerder speelde Anne deze succesvoorstelling al in maar liefst 104 huiskamers door heel Nederland. 

Anne: “In Nederland hebben we in 2022 al 77 jaar geen oorlog meer gehad. Wij speelden oorlogje met vrienden, bouwden legers in computerspellen maar, ‘oorlog’: dat leek niet over ons te gaan. Nu zie je dagelijks updates over de oorlog in Oekraïne op het journaal en komt het ineens dichtbij. Wat als je er opeens middenin zit, in een oorlog?"

gianpaolo-la-paglia-6NrNTEa5lCE-unsplash.jpg

ANNE SCHRIJFT HAAR EERSTE COLUMN 

10 januari 2022

Het is zover: de eerste editie van de nieuwsbrief is een feit. Deze keer in de vorm van een column. Over starten met hardlopen in een zwaar jaar en waarom in 2021 wegrennen voor Anne de beste optie was. 

Lees hem hier. 

Voortaan als eerste op de hoogte? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, dat kan hier.

249340913_10159738534670477_6943668212186345628_n.jpg

ANNE GAAT ONDER OGEN PRESENTEREN

6 november 2021

Vanaf vandaag is Anne toegevoegd aan het team presentatoren van de live talkshow "Onder Ogen" van Omroep SCHIE. Iedere zaterdag bespreekt deze talkshow van 10u-11u het nieuws van de week.  Op 6 november presenteerde Anne haar eerste uitzending en ze voerde verrassende, uitdagende en uitgesproken gesprekken met haar gasten van de dag, uit de politiek, culturele sector en sportwereld. Op 15 januari is ze opnieuw te zien als presentator van Onder Ogen. 

Kijk hier de eerste uitzending terug.

PHOTO-2022-10-10-16-26-25 2.jpg

PODCAST “LIEFS UIT SCHIEDAM” KRIJGT TWEEDE SEIZOEN

12 mei 2023

Afgelopen najaar lanceerde Anne  in samenwerking met omroep SCHIE de podcast Liefs uit Schiedam. Na veel mooie reacties heeft Anne met De Stokerij besloten om door te gaan met deze podcast over Schiedamse liefdesverhalen.

 

Voor deze podcast is Anne op zoek naar bijzondere verhalen over liefde en relaties in al hun complexiteit en schoonheid. Nieuwe deelnemers kunnen zich voor 19 mei aanmelden.

De podcast Liefs uit Schiedam geeft een kijkje in de mooie en soms moeilijke (liefdes)levens van Schiedammers. Het eerste seizoen werd in het najaar van 2022 gemaakt door De Stokerij i.s.m. Omroep SCHIE. Theatermaker Anne Rats ging met verschillende Schiedammers in gesprek over liefde in al haar vormen, schreef een korte monoloog op basis van hun verhalen en ging vervolgens in ‘nagesprek’ met haar geïnterviewden. Zo sprak ze in het eerste seizoen o.a. met twee oude mensen die opnieuw de liefde vonden. Ze sprak een man uit Iran die gescheiden is van zijn liefde voor wetten en praktische bezwaren, met een moeder over haar liefde voor haar dochters en twee jongvolwassenen wiens liefde alleen maar sterker werd toen de een in transitie ging. In het tweede seizoen komt er oa een verhaal voorbij over een demente vader, verliefd worden op iemand met een gewoonte die je haat en een hele vreemde eerste date.


Seizoen 2 wordt geheel geproduceerd door De Stokerij en is vanaf juni te beluisteren via de website van De Stokerij en Spotify.

Reacties van deelnemers:
“Ik heb ademloos zitten luisteren, terwijl ik al wist wat er kwam” (Tara Boxman, aflevering 4)
“Wow. Wat een kwaliteit. De manier waarop je spreekt is het echte gevoel” (Payam Nadjafpour Miri, aflevering 5) 

Reacties van luisteraars: 
“Wat een prachtige podcast”
“Wat een indrukwekkende, mooie en ontroerende gesprekken”
“Ik stapte na 21 min verwarmd door het liefdesverhaal en met een klein traantje uit de auto”

Jouw verhaal in Liefs uit Schiedam?
Vond jij de liefde van je leven op een bijzondere manier? Is de grote liefde die jij in je leven meemaakte een hele goede vriendschap? Woont jouw liefde aan de andere kant van de wereld? Of wil je bijvoorbeeld iets vertellen over een familielid waarmee je iets ingrijpends hebt meegemaakt, over een eerste date, of juist over een negentien jaar durend huwelijk? Mail dan voor 19 mei naar: anne@destokerijschiedam.nl

PHOTO-2022-10-10-16-26-25 2.jpg

ANNE MAAKT PODCAST 'LIEFS UIT SCHIEDAM'

9 november 2022

Anne vertelt over Schiedammers en hun (soms ingewikkelde) liefdesleven in de podcast 'Liefs uit Schiedam'.  In samenwerking met Omroep SCHIE maakt Anne elke twee weken een nieuwe aflevering. 

Na een gesprek met de gasten schrijft Anne een korte monoloog, die ze vervolgens zelf inspreekt. Tijdens het nagesprek worden de gasten gevraagd naar het nummer dat het besproken liefdesleven weerspiegelt. 

Heb jij ook een bijzonder liefdesverhaal en wil je dit delen in de podcast? Meld je dan aan via liefsuitschiedam[@]schie.nu 

'Liefs uit Schiedam' wordt gemaakt in het kader van de voorstelling Romy & Julia van De Stokerij Schiedam en Theater aan de Schie. Deze familievoorstelling is een ode aan de liefde in al haar facetten en van 2 tot en met 6 januari 2023 te zien. Tickets voor deze voorstelling koop je hier.

onderogen21mei.png

KIJK "ONDER OGEN" VAN 21 MEI TERUG

22 mei 2022

Sinds eind 2021 kun je Anne zien als een van de presentatrices van de live talkshow "Onder Ogen" bij omroep SCHIE.  Aan tafel voert Anne verrassende, uitdagende en uitgesproken gesprekken met gasten, uit de politiek, culturele sector en sportwereld.

 

Afgelopen keer sprak Anne, o.a., met Joanna Schneider, up and coming beeldend kunstenaar uit Duitsland, vluchtelinge Maria uit Oekraïne en

spoken word artists KMR en Carina Fernandes 


Heb je de uitzending gemist? Kijk hem hier terug.

anne.jpg

ANNE WANDELT VOOR OEKRAÏNE

18 maart 2022

Anne loopt, een jaar na de start van de voorstelling #OORLOG op 18/19 juni voor het eerst mee met de Nacht van de Vluchteling, een nachtelijke wandeltocht van 40 km georganiseerd door Stichting Vluchteling om samen zoveel mogelijk geld op te halen voor acute noodhulp voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Je kunt Anne hier sponsoren.

Anne: "40 kilometer lopen en daarna veilig terug kunnen keren naar huis is niets, als ik denk aan wat de mensen die huis en haard, land en geliefden moesten verlaten meemaken. En ik wil graag een stukje bijdragen om hun leven iets, iets lichter te maken" '

8a2a6d479b78c53f76516d0681c43eb9_XL.jpg

ANNE INTERVIEWT
DE BURGEMEESTER 

12 december 2021

Ook voor Cor Lamers, burgemeester van Schiedam was 2021 wederom een bewogen jaar. In het inmiddels traditionele kerstinterview van omroep SCHIE blikken Anne en Cor terug op het jaar 2021en kijken ze vooruit naar hoopvolle zaken in 2022.

Zandkunstenaar Gert van den Vijver (ook bekend als De Zandtovenaar) verzorgt een voorstelling met zand, licht en muziek en burgemeester Lamers ontsteekt de lichtjes in de kerstboom op de Grote Markt. Op vrijdag 17 december is het interview (en de hele uitzending rond Kaarsjesavond) te zien op SCHIE vanaf 19:00 uur.

miss-podcast.300.6a47a3d719ac4194c9627ecc071b5c95.jpg

ANNE IS TE GAST BIJ MISS PODCAST

28 september 2021

In Miss Podcast maak je kennis met bijzondere mensen uit de wereld van de muziek, literatuur, film, wetenschap, media, theater en politiek. Een inspirerende Nederlander geeft de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven aan Miss Podcast. In ruil daarvoor krijgt diegene een bestaande podcast kado. 

Anne sprak op 28 september met Milou Brand over de oren van haar vader (Fons Rats, dirigent), haar helden Dolly Parton en Townes van Zandt, haar werk als theatermaker van De Stokerij en hoe ze pas écht leerde toneelspelen ná de toneelschool.

 

Luister hier de uitzending terug.

STO Vergissingsbombardement_Campagnebeeld.jpg

PREMIERE 'HET VERGISSINGS-BOMBARDEMENT'

4 mei 2023

Vanaf 4 mei 2023 presenteert De Stokerij Schiedam de nieuwe voorstelling Het Vergissingsbombardement, tachtig jaar na het vergissingsbombardement van 31 maart 1943.

 

Deze locatievoorstelling speelt op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum. Anne schreef de tekst voor deze voorstelling en speelt deze ook, met steun van steeds twee andere leerlingen van De Jonge Stokerij, de jeugdtak van De Stokerij.

 

Koop kaarten

 

In Nederland zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere ‘vergissingsbombardementen’ geweest in steden als Nijmegen, Den Haag en ook Schiedam. Bommen van de geallieerden die voor de Duitse bezetters bedoeld waren, vielen op o.a. woonwijken. Tachtig jaar later is theatermaker Anne Rats het gemeentearchief van Schiedam ingedoken om onderzoek te doen naar deze vergissingsbombardementen. Gedreven door de persoonlijke belevingen van haar overleden vader (die de Tweede Wereldoorlog als achtjarige jongen meemaakte), duikt Rats opnieuw het verleden in voor een bloedstollend oorlogsverhaal voor iedereen vanaf 12 jaar.

 

Anne: “Wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden. Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden.”

 

In Het Vergissingsbombardement combineert Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van twee jongeren (gespeeld door de Jonge Stokerij). Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Schiedamse Emma verliest haar hele familie tijdens het vergissingsbombardement in Schiedam op 31 maart 1943. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen op het verkeerde gebied. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat hij is afgelopen? Kun je na zo’n wereldgrote gebeurtenis de stukken van je hart oprapen en doorleven?

Het Vergissingsbombardement speelt t/m 28 mei 2023 op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum in Schiedam.

 

romy en julia.png

KAARTVERKOOP ROMY & JULIA VAN START

3 juni 2022

Het lijkt nog ver weg, de kerstvakantie. Maar vandaag start de kaartverkoop van Romy & Julia. De nieuwe familievoorstelling van De Stokerij Schiedam, geschreven door Anne.

Tijdens de kerstvakantie kun je traditiegetrouw met de hele familie genieten van een nieuw spektakel van De Stokerij en Theater aan de Schie! Na successen als Kleine Sofie en Lange Wapper, De Heksen en De Kleine Prins(es) en de filmversie van KONING presenteren de makers nu ROMY & JULIA.

 

Deze familievoorstelling is een eigentijdse bewerking van het bekendste liefdesverhaal van William Shakespeare. Van 2 t/m 6 januari 2023 te zien in Theater aan de Schie. 

 

Oorlog_TadS_08-04-2021_F0436.jpg

OVER HEMELVAART GESPROKEN

26 mei 2022

Vorig jaar voorjaar overleed mijn vader. Hij was 88 jaar, het kwam niet onverwachts, maar toch was het een van de grootste aardverschuivingen in mijn leven. Ik zou gaan repeteren aan de voorstelling OORLOG.

Ik herinner me dat ik twee weken na mijn vaders overlijden weer aan het werk ging. De eerste repetitiedag kwam ik op wilskracht door, erna liep ik naar huis en huilde ik. OORLOG was een voorstelling die er moest komen, zeker na het uitstel in 2020. Theaters hadden de voorstelling geboekt, financiers hadden zich achter de voorstelling geschaard, na zoveel afgelastingen was er een sprankje licht van versoepelingen, ik wilde spelen. 


Lees meer...
 

IMG_9158.jpg

ANNE SCHRIJFT SOLITUDE

11 maart 2022

“Ik voel me een beetje als de meme van die hond”, zei ik. “De hond die middenin een brandend gebouw staat, nog maar eens een slokje koffie drinkt en zegt ‘This is fine’”* Zo voelde ik me al een tijdje. Alsof ik me middenin een langzaam ontwikkelende brand bevond, de  vlammen likten al aan de drempel van de kamer waar ik was, maar de fik ging er niet echt in. Ik was moe, verdrietig, leeg en er hoefde maar iets kleins te gebeuren en ik ontbrandde zelf. Waarin? Soms was het woede, vaak waren het ‘gewoon’ tranen. Lees meer...

jan_koningdestokerij_slide_2x.jpg

VOORSTELLING KONING GAAT DOOR

1 december 2021

Nadat familievoorstelling Koning door Corona een aantal keer is uitgesteld is het deze kerstvakantie eindelijk zo ver: Koning speelt! 

Speeldagen:

3 januari 10.30/14.30

4 januari 10.30/14.30

5 januari 10.30/14.30

6 januari 10.30/14.30

7 januari 10.30/14.30

Tickets

Volwassenen:  € 18,00

Kinderen: € 15,00

bottom of page