ANNE RATS
Nachtdier (in ontwikkeling)
NACHTDIER is een meeslepende en rauwe one woman show, geschreven en gespeeld door Anne Rats, geregisseerd door Elfie Tromp. Het is het verhaal van een vleermuis. Nee, van een vrouw die gevangen zit in het nette vrouwbeeld van onze wereld en zich daaruit ontworstelt. Die haar angst en woede omarmt, leert haar instict te gebruiken en zo de duisternis in zichzelf eigen maakt.
Een show voor iedereen die ook niet meer wil doen zoals het hoort, maar wil zijn zoals ze zijn. Een voorstelling als een bevrijding.
NACHTDIER gaat in premiere op 14 februari 2025 (try outs 7,8,9 februari) en speelt t/m 15 maart in de Sodafabriek en het Wennekerpand Schiedam
Het Vergissingsbombardement (2023, tournee)
In Het Vergissingsbombardement combineert Anne Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van een jonge Schiedamse vrouw en een jonge Amerikaanse piloot. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Schiedamse Emma verliest haar hele familie tijdens het bombardement op Schiedam op 31 maart 1943. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat deze is afgelopen? Kun je na zo’n wereldgrote gebeurtenis de stukken van je hart oprapen en de draad weer oppakken?
Na het succes van Het Vergissingsbombardement op de werf van Wilton Fijenoord in Schiedam, speelde de voorstelling in februari 2024 2x uitverkocht in de Lindenberg Nijmegen in het kader van "Tachtig Jaar Vergissigsbombardement" aldaar. In september 2024 stond de voorstelling twee maal uitverkocht in Huis Oostpool, ihkv "Tachtig Jaar Market Garden". Voor beide voorstellingen verbleef Rats in de speelstad en deed research naar de historische verhalen aldaar. In 2025 staat wederom een kleine tournee op de planning. Deze voorstelling is te boeken door theaters voor 2025 e.v.
Romy&Julia (2022)
Romy&Julia was de laatste in de reeks familievoorstellingen die Anne Rats samen met artistiek partner Koen Wouterse bij De Stokerij schreef. Na successen als De Heksen, De Kleine Prins(es) en de filmversie van KONING (ivm covid-19) presenteerden de makers in 2022 een eigentijdse bewerking van het bekendste liefdesverhaal van William Shakespeare, vertaald naar het hedendaags Schiedam, een ode aan de jongeren.
Romy en Julia komen uit twee totaal verschillende Schiedamse families: de ene handelt in jenever, de ander in autobanden. De families worden van elkaar gescheiden door onbegrip en een vete die ouder is dan ze zich kunnen herinneren. Toch ontstaat juist hier de meest verboden liefde die alles op het spel zet. Kan de liefde overwinnen in een tijd waarin de samenleving niet meer open staat om te luisteren naar de jeugd?
Deze vijfde familievoorstelling van De Stokerij Schiedam en Theater aan de Schie, met live muziek van Nieuwe Niks, gaat over twee star-crossed lovers: twee jonge mensen proberen uit te vinden wie ze zijn en wat ze voelen in een maatschappij die niet op ze zit te wachten.
OORLOG: wat zou je doen als het hier was (2021, tournee)
Je ziet de oorlogsbeelden vaak voorbij komen in het nieuws, maar het voelt altijd ver weg. Wat als Nederland in oorlog zou raken en jij opeens moet vluchten naar het Midden-Oosten, waar het vrede is. Wat zou jij doen? Wat neem je mee?
In de muzikale voorstelling OORLOG neemt actrice Anne Rats ons mee op een reis die zij samen met haar familie noodgedwongen moet maken vanwege een aanval van Frankrijk op Nederland. Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan?
Anne Rats over OORLOG: “Ook al hebben we in 2025 al 80 jaar geen oorlog meer gehad in Nederland, oorlog bestaat overal. En of je nu oorlogje speelt met je vrienden, een leger bouwt in een computerspel of de ‘echte’ oorlog ziet op het journaal: het lijkt ver weg, het lijkt niet over jou te gaan. Maar: wat als de oorlog nu opeens bij ons uitbreekt?”
In OORLOG vlucht Anne met haar familie vanuit Nederland naar Egypte in de hoop aan de oorlog te kunnen ontsnappen. Maar hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen? Als je de cultuur niet kent? Hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Hoe vind je een nieuw thuis? OORLOG is een spannende voorstelling over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen. De voorstelling is te boeken in de huiskamer en in het theater, ook ihkv cultuureducatie en "Tachtig Jaar Bevrijding"
Dusty Mixedfeelings (2019)
Dusty Mixedfeelings was een theatrale roadtrip, doordrenkt met country, blues en rock-’n-roll, die het publiek meemaakte terwijl ze met een bus onderweg waren door het Zuid-Hollandse landschap. De muziekvoorstelling, geschreven door Anne Rats, met songs van o.a. Bill Monroe, Elvis Presley, Hank Williams en C.W. Stoneking bestond uit drie verhaallijnen, waartussen het publiek verdeeld wordt: ze horen slechts ‘one side of the story’, maar maken uiteindelijk dezelfde afsluiting mee.
In deze voorstelling met de muzikanten van Ocobar feat. Dusty Ciggaar en Tijmen Veelenturf stonden drie verhaallijnen centraal: die van moeder Hetty (Frédérique Spigt) die altijd pech heeft gehad; die van een man, Thomas (Yorick Zwart), die de kans niet kreeg zijn leven te leiden met zijn grote liefde en die van een vrouw, Marie (Anne Rats), die niet alleen hun respectievelijk dochter en hun grote liefde is, maar ook het leven leeft waar de twee anderen van droomden.
Het was een unieke ervaring: in september 2019 startten drie verschillende verhalen op drie verschillende plekken. Twee van de drie verhalen speelden zich af in een rijdende bus, onderweg naar het derde punt, waar het derde verhaal gespeeld werd en de voorstelling in een vlammend, emotioneel feest uitmondde, waar de vonken vanaf sprongen!